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OLIVEIRA, C. M. de; FIALHO, J. de F.; FONTES, J. R. A.. |
ABSTRACT: The cassava (Maninhot esculenta Crantz) it is an important source of energy, it has rusticity and high yield potential, and is the base food for more than 700 million people in the world. It is considered one of the most tolerant growing crop to the insects damages, however, is a host plant about 200 species of arthropods in the American continent. In Brazil the most hazardous pests are present in the aerial part of the plant causing damages in the leaves, sprout destruction, stems and branches damages, leaves fall, depressing yield and in some cases causing plant death. Recently, the presence of mealybugs in the cassava roots and also in the leaves has been detected in States of Goiás, Minas Gerais, Bahia e Distrito Federal. The continuous... |
Tipo: Documentos (INFOTECA-E) |
Palavras-chave: Maninhot esculenta; Pests of plants.; Cochonilha; Entomologia; Inseto; Mandioca; Praga de Planta.; Insecta; Cassava; Entomology.. |
Ano: 2005 |
URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/569998 |
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FIALHO, J. de F.; VIEIRA, E. A.; SILVA, M. S.. |
ABSTRACT: The cassava market within Distrito Federal (DF) presents potencial for expansion, for that reason, it is fundamental that the propagative material for planting (stem cuttings) presents genetic traits that confer high productivity to the crop, resistance against the main diseases and plagues and culinary qualities that fulfill the demands of the consumer market. In order to select varieties which combine the before mentioned interesting caracteristics for the producers and consumers of DF, we carried out experiments to evaluate table cassava type varieties at Núcleo Rural Jardim, DF (year 1999/2000), at an experimental area of Embrapa Cerrados located in the Municipy of Planaltina, DF (year 1999/2000), at Núcleo Rural Ponte Alta, DF (year... |
Tipo: Comunicado Técnico (INFOTECA-E) |
Palavras-chave: Maninhot esculenta; Cultura anual; Cozimento; Cooking time.; Cerrado; Cocção; Culinária; Mandioca; Rendimento; Variedade.; Annuals; Cassava; Foods; Varieties; Yields.. |
Ano: 2007 |
URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/569002 |
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GUERRA, A. F.; FIALHO, J. de F.; ROCHA, O. C.; EVANGELISTA, W.. |
RESUMO: Este trabalho objetivou avaliar o efeito de diferentes espaçamentos de plantas, em duas variedades de mandioca, sobre a produtividade e a qualidade do produto quando submetidos a quatro regimes de irrigação. Os espaçamentos de plantas utilizados foram 60*60;100*60*120*60 cm, e os valores de tensão de agua no solo, usados nos quatro ensaios, foram 33,60,100 e 500 kPa medidos a 10 cm de profundidade. Sempre que a tensão de agua no solo atingia os valores predeterminados, procedia-se à irrigação para elevar o conteúdo de agua na camada superficial de 35 cm até a capacidade de campo. As tenções de 33 e 60 kPa foram monitoradas por tensiômetros e as de 100 e de 500 kPa, por blocos de gesso. Verificou ? se redução linear da produtividade com o aumento da... |
Tipo: Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento (INFOTECA-E) |
Palavras-chave: Maninhot esculenta; Tensao; Productivity; Quality; Drought stress; Irrigation equipment.; Água; Deficiência Hídrica; Irrigação; Manejo de Água; Mandioca; Produtividade; Qualidade; Solo; Tensiômetro.; Cassava; Irrigation; Soil water potential; Water management.. |
Ano: 2003 |
URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/568048 |
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